12 WINTERTIPS
1: Zorg voor verlichting voor je hond en jezelf
Koop een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt ook voor jou!
2: Houd je hond warm
Zorg er voor dat je hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je evt. een hondenjas of dekje aanschaffen.
Pas op: Als deze kleren nat worden houden de kou niet tegen. Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te komen, met verstikkingsgevaar tot gevolg.
Pups liever binnenhouden. Ze zijn te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Ook oude en zieke dieren hou je het best zoveel mogelijk binnen.
3: Trim of knip lange haren weg
Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Klompen sneeuw aan de poten kunnen pijnlijk zijn, honden kunnen hierdoor mank gaan lopen. Verwijder tijdens wandelingen dan ook regelmatig voorzichtig de sneeuw onder de poten. Dit probleem kan je proberen te voorkomen door te lange haren tussen de voetkussentjes te trimmen, maar pas op dat je ze niet te kort trimt. Het beste kan je de haartjes met een tondeuse wegscheren, want als je dit met een schaar doet bestaat het gevaar dat je met een schaar de poot van de hond beschadigt, doordat honden hun poot niet altijd stil houden wanneer men deze wil verzorgen.
Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk of laat ze in je hand smelten. Probeer ze nooit los te trekken
4: Voetzooltjes insmeren met vaseline, uierzalf of potenwax
Sneeuw, kou en pekel zorgen voor kloofjes in de voetkussentjes.
Probeer bestrooide plekken te vermijden en smeer voordat je naar buiten gaat, de poten in met vaseline, uierzalf of potenwax. Pas wel op dat je hond op gladde oppervlakten niet uitglijdt.
Na een wandeling de poten schoonmaken met lauw water.
5: Zorg ervoor dat je hond niet nat wordt en blijft
Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken want hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht. Droog je hond af, laat hem binnen en geef een deken
6: Verzorg de vacht van je hond
Geef je hond een regelmatige borstelbeurt. Met het verwijderen van losse haren en klitten, komt er lucht tussen de haren waardoor de temperatuur beter kan worden geregeld.
7: Pas op voor zoutvergiftiging
Door pekel kan je hond een zoutvergiftiging oplopen. Zout kan leiden tot vochtophoping en hersenbeschadigingen. Je hond kan in coma raken en sterven. Thuis kan je hond het zout van de poten gaan likken en daarom is het verstandig om de poten van je hond te reinigen met lauw water.
Wanneer je merkt dat de hond maag of darmproblemen heeft doordat hij teveel zout binnen heeft gekregen is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.
8: Pas op met spelen in de sneeuw
De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen, maar pas wel op met honden die gewrichtsproblemen hebben (heupdysplasie, artritis e.d.), want overenthousiaste honden overschrijden hun grenzen wanneer ze in de sneeuw ravotten. Vooral diepe sneeuw belasten de spieren en gewrichten vele keren meer dan onder normale omstandigheden. Tijdens de wandeling laten deze honden meestal niet merken dat ze pijn hebben, maar bij thuiskomst, vaak na een rustperiode is de pijn meestal wel te bespeuren.
9: Laat je hond niet op het ijs
IJs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak terechtkomt
10: Laat je hond binnen meer bewegen
Slecht weer nodigt niet echt uit tot lange wandelingen. Maar je hond moeten zijn of haar energie wel kwijt! Met spelletjes binnenshuis kun je je hond ook lekker moe maken. Denk aan zoekspelletjes, nieuwe kunstjes aanleren of denkspellen
11: Opgelet met antivries
Veel honden vinden velen het zoete spul lekker. Hou het uit het bereik van je hond en sluit altijd goed af: antivries kan dodelijk zijn als er niet meteen na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst
12: Pas op met feestelijke gevaren
Chocolade,rozijnen, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.
VEEL WINTERPRET